امروزه با توجه به نظر کارشناسان، داکت اسپلیت را می توان به عنوان بهترین و مناسب ترین سیستم تهویه مطبوع برای ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری، ویلایی و… معرفی کرد.
در این مقاله با سیستم تهویه داکت اسپلیت آشنا خواهیم شد، ضمن این که با انواع این سیستم تهویه آشنا شده و در رابطه با طرز کار آن، نصب دستگاه، سرویس آن و در نهایت مزایای و معایب آن اطلاعات مورد نیاز را کسب خواهیم کرد.
داکت اسپلیت
امروزه داکت اسپلیت به عنوان کاربردی ترین سیستم تهویه مطبوع است که توان تولید باد خنک و باد گرم را (به کمک هیت پمپ یا کویل آبگرم) دارا می باشد، از آن جایی که در این دستگاه کانال هایی با جنس گالوانیزه، فلکسی بل و همین طور پلی یورتان به کار رفته است به اسپلیت کانالی هم معروف است.
تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی
داکت اسپلیت و کولرگازی شباهت های بسیاری با یکدیگر دارند، اما تفاوت شان در این است که در داکت اسپلیت از یونیت داخلی توکار به جای اسپلیت و پنلی که روی دیوار و به صورت روکار نصب می شود استفاده می شود، در داکت اسپلیت باد از طریق دریچه ریزش هوا تولید شده و به محیط می رسد.
قطعات و اجزای داکت اسپلیت
سیستم داکت اسپلیت دارای 2 بخش اصلی و 4 بخش جانبی است که هر یک دارای وظایف خاصی می باشند، به طور کلی هر یک از این اجزا دارای بخش های کوچک تری هستند که به طور کلی موجب بهبود عملکرد دستگاه خواهند شد، در این بخش به معرفی قطعات و اجزاء این دستگاه خواهیم پرداخت.
اجزای اصلی دستگاه داکت اسپلیت
همان طور که گفته شد داکت اسپلیت دارای دو بخش اصلی و مهم است که شامل یونیت داخلی و یونیت خارجی می شوند.
یونیت خارجی (کندانسور)
یونیت خارجی (کندانسور) یکی از 2 قطعات اصلی سیستم داکت اسپلیت است که اغلب در فضای باز و بیرون ساختمان (پشت بام و تراس) نصب می شود، کمپرسور دستگاه در این بخش تعبیه شده و به خنک شدن گاز مبرد کمک می کند، در حالت سرمایش این دستگاه دمای گاز مبرد موجود در کندانسور از طریق اتلاف گرمایی کاهش پیدا کرده و به مایع تبدیل می شود.
یونیت داخلی (هواساز)
یونیت داخلی (هواساز) شامل اواپراتور است و در داخل ساختمان و زیرسقف کاذب قرار می گیرد، یونیت داخلی در زمانی که دستگاه در حالت سرمایش قرار می گیرد، توسط گاز مبردی که در آن در حال چرخش است گرمای محیط را جذب کرده و مایع مبرد را به گاز تبدیل کرده و موجب خنک شدن محیط می شود.
سایر اجزا و قطعات سیستم داکت اسپلیت
در این بخش به معرفی 4 بخش فرعی و جانبی سیستم داکت اسپلیت خواهیم پرداخت.
لوله مسی
لوله مسی، یونیت داخلی و خارجی را به یکدیگر متصل می کند، لوله مسی در کاهش فشار مبرد تأثیرگذار است، در واقع مبرد پس از خروج از قطعه کندانسور وارد لوله مویین مسی شده و در این بخش فشار آن کاهش پیدا می کند، در پایان مایع مبرد خنک شده از طریق این لوله به یونیت داخلی انتقال پیدا می کند.
کانال
کانال داکت اسپلیت در دو شکل گرد یا چهارگوش ساخته می شود، کانال های موجود یونیت داخلی را به دریچه ها متصل می کنند، این کانال ها موظف اند که هوای سرد یا گرم را از یونیت داخلی به سمت دریچه بازدید داکت اسپلیت و فضای مورد نظر هدایت کند.
دریچه
انتهای کانال ها دریچه هایی وجود دارند که به کمک آن ها امکان انتقال هوای سرد و گرم به اتاق وجود دارد.
ترموستات
ترموستات از دیگر قطعات فرعی در داکت اسپلیت است که در تنظیم دما و کنترل سرعت کارکرد فن تأثیرگذار است.
داکت اسپلیت دارای قطعت و اجزای دیگری از جمله فن، کمپرسور، پمپ درین، کویل آب گرم، فیلتر، شیر هواگیری، برد الکترونیکی، فن می باشد.
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیت با توجه به نوع کارکرد کمپرسور دارای دو نوع می باشد.
داکت اسپلیت با کمپرسور دور ثابت
کمپرسوری که در این نوع از داکت اسپلیت تعبیه شده است با دور ثابت کار می کند، این نوع داکت اسپلیت برای تأمین سرمایش در اندازه ثابتی برق مصرف می کند.
داکت اسپلیت اینورتر
داکت اسپلیت اینورتر دیگر نوع این سیستم است که با توجه به اختلاف دمای محیط و ترموستات روی دستگاه و همچنین میزان سرمایش تولیدی برق مصرف می کند.
داکت اسپلیت اینورتر باعث کاهش مصرف برق می شود، در واقع می توان گفت خرید داکت اسپلیت اینورتر یکی از راه های کاهش مصرف برق عنوان می شود.
سرویس داکت اسپلیت
سرویس داکت اسپلیت در زمان های مشخص علاوه بر بهبود عملکرد دستگاه موجب افزایش طول عمر دستگاه شده و از ایراد و خرابی های مجدد آن جلوگیری می کند.
سرویس داکت اسپلیت شامل تخلیه آب دستگاه، هواگیری کویل سیستم اسپلیت، شارژ گاز، تعویض ترموستات و… می شود، در هر صورت توصیه می شود که این امر مهم را به سرویس کاران ماهر و مجربی که در این زمینه تخصص کافی دارند بسپارید.
مزایا و معایب داکت اسپلیت
سیستم داکت اسپلیت همچون سایر دستگاه ها و سیستم های سرمایشی و گرمایشی دارای نقاط ضعف و قوت مشخصی است، در این بخش به بررسی و معرفی انواع داکت اسپلیت خواهیم پرداخت.
مزایای داکت اسپلیت
داکت اسپلیت دارای مزایای بسیاری است که در این بخش به معرفی تعدادی از آن ها خواهیم پرداخت.
- قابلیت کنترل آسان دمای محیط
- دارای ترموستات لمسی و ریموت کنترل
- کاهش هزینه انرژی در ساختمان
- کاهش هزینه های سرویس و تعمیرات
- دارای فیلترهای قابل شستشو و قابل تعویض
- دارای موتور اسکرال پر قدرت
- سرمایش بالا و یکپارچه
- قابلیت تأمین گرمایش و سرمایش
- سازگاری با محیط
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
معایب داکت اسپلیت
در این بخش به معرفی انواع معایب داکت اسپلیت خواهیم پرداخت.
- محدودیت ظرفیت دستگاه
- دشواری به دلیل نصب در ارتفاعات
- دارای سر و صدای زیاد
هزینه نصب داکت اسپلیت
هزینه نصب داکت اسپلیت به عوامل مختلفی از جمله نوع فضا، مساحت، اندازه داکتی که کشیده می شود و همچنین سختی دیوارها بستگی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید